Fontgrootte: +

Coronachallenge 14 Vogelvrij

alain-cool
Hallo Beste Leden

Het overlegcomité heeft ons andermaal wat vooruitzichten gegeven om terug te keren naar het normale fietsleven. Vanaf de 26e april kunnen we terug in groepen van tien de baan op zoals voor de 'Paaspauze', dat is al zeker. Vanaf 8 mei is het nog niet voor de volle 100 procent, maar hopelijk kunnen we voor we op het terras gaan zitten bij Marc toch weeral in onze geliefkoosde groep de baan op zoals meer dan een jaar geleden ondertussen. We kijken er alvast naar uit. Tot het zover is kunnen we intussen de beenspieren wat losgooien met een nieuwe challenge getiteld 'Vogelvrij'.  Dus we duimen dat het de voorlaatste wordt.

Dit keer gaan we op zoek naar allerlei soorten metalen vogels.

We gaan beginnen, chauvinistisch in eigen gemeente, met de voor ons welbekende ooievaar in Poelkapelle. Het is feitelijk een monument ter ere van de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Franse piloot Georges Guynemer. Het werd ontworpen door Jean Hendrickx en geplaatst in 1923. Het bestaat uit een zestal gebundelde zuilen met daarbovenop een bronzen ooievaar met hangende vleugels. Dit verwijst naar het Escadrille des Cicognes (ooievaar-eskader) waar Guynemer deel van uitmaakte. De zuil bevat de tekst: Deze gedenkzuil werd opgericht ter ere van den Franschen vliegenier Guynemer hier gevallen den 11 september 1917. Ook is er een bronzen medaillon met de beeltenis van Guynemer en zijn er Franstalige teksten. Guynemer is overigens niet neergeschoten ter plaatse van het monument, maar op een onbekende plaats en is nog steeds niet geborgen.

Een ietsje verder dan. Tussen Kortemark en Ichtegem op de kruising van de N363 of de Diksmuidebaan en de Kortemarkstraat staat op de wijk 'De Reiger' een beeld van een zilverreiger gemaakt door Noël Sys. De verwijzing naar de naam van het gehucht is toepasselijk en werd gerealiseerd ter gelegenheid van de doortocht van de Ronde van Vlaanderen in 2007.

In Gits voor de kerk staat sinds 2002 een monumentale fontein genaamd 'Ontmoeting' van de hand van Jean-Pierre Belaen. In en langs de fontein staan vriendelijke vogels van een niet nader gekende soort. De naam ontmoeting slaat op de plaats voor de kerk wat een ontmoetingsplaats is.

Langs de Westkantstraat op de hoek met de Groenstraat in Oostkamp staat de beeldentuin van Alain Cool. Die is vrij toegankelijk en herbergt meerdere kunstwerken die in groep 'De Vogels Vliegen Uit' heet. Ook staat er een beeld genaamd 'Never Give Up', een reiger van 3,5 ton speciaal gemaakt om hoop te creëren in deze duister coronatijden.

De foto's mogen terug naar ons gestuurd worden via de link #jdjdlangemark op instagram of via de gekende kanalen. Ook zijn er weer ritten te downloaden voor alle niveaus via de kalender.

We vragen nog steeds (hopelijk niet lang meer) om de geldende coronaregels te respecteren.

Veel fietsplezier en stay safe!

Het bestuur 

 

Reacties

Reacties zijn niet beschikbaar voor gasten. Log alstublieft eerst in om reacties te zien en toe te voegen.