Fontgrootte: +

Coronachallenge 15 Fronttourtocht Ieperboog. The last one!

welsh-mem-ypres
Hallo Beste Leden!

Nu de versoepelingen en het 'Buitenplan' eraan komen en we volgende week met 10 én op 8 mei in groepen van 25 mogen fietsen, kunnen we dus op zondag 9 mei eindelijk ons seizoen van start laten gaan. Met andere woorden, dit is eigenlijk en ook eindelijk de laatste Challenge. Voor deze hekkensluiter gaan we de Engelse toeristen vervangen die nu niet meer het kanaal kunnen oversteken zonder ellenlange quarantaine. We gaan op fronttourtocht in onze achtertuin, niet in de typische busjes, maar op onze fiets in groepen van maximaal 10.

Als eerste, en zeer dicht bij ons lokaal, gaan we het "National Welsh Memorial Park" een bezoek brengen. Op 16 augustus 2014 huldigde de Welshe First Minister Carwyn Jones tijdens een internationale plechtigheid in Langemark- Poelkapelle het "Welsh National Memorial Park" in. Het project is een initiatief van de werkgroep " Welsh Memorial in Flanders-Campaign", in samenwerking met de Welshe regering en het gemeentebestuur van Langemark- Poelkapelle. 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt Wales daarmee waarschijnlijk de laatste regio die een nationaal monument op het voormalig slagveld kreeg. Dus graag een selfie met de 'draak van Marc'.

Waar we niet van tussen kunnen is een bezoek aan Passendale. 'Tyne Cot' is natuurlijk het bekendste en tevens grootste kerkhof van de 'Commonweatlh'. Maar we passeren daar, en in Passendale is er natuurlijk meer. Bij het 'Passchendaele Canadian Memorial' staat de 'Canada Gate'. Op 9 november 2017 onthulden de Canadezen de tweede poort van het kunstwerk 'Portals of Remembrance'. De eerste poort, 'The Last Steps Memorial Arch', staat in Halifax. Ze duidt de plaats aan waar 350 000 Canadese soldaten inscheepten om oorlog te gaan voeren in België en Frankrijk. The Canada Gate, is de tweede herdenkingspoort en markeert de heilige grond van Passendale. Het legt het verband tussen de laatste stappen op Canadese bodem met de laatste stappen genomen op het slagveld. Beide poorten werden gecreërd als symbool voor het leven van zovelen dat voor altijd werd veranderd. In het kunstwerk zijn deze voetstappen verwerkt, ingebrand in de bodem. Een foto aan de poort graag.

Vervolgens de Spanbroekmolenkrater langs de Kruisstraat in Wijtschate. Oftewel de 'Pool of Peace'. De Spanbroekmolenkrater is de meest bekende krater van de Mijnenslag rond Mesen. De tunnel (521 meter) werd door de 171 Tunnelling Company in 1916 uitgegraven. Het scheelde geen haar of de mijn was niet ontploft. De Duitsers ontdekten ze en vernielden de gang met een dieptebom, drie maanden voor de geplande ontploffing. In allerijl groeven de Britten een nieuwe gang naar de munitiekamer en herstelden ze de bedrading. Nauwelijks één dag voor Zero Day was de klus geklaard en was de mijn opnieuw in aanslag. De Pool of Peace is de best ontsloten mijnkrater. De site was sedert 1933 in eigendom van de vzw Talbot House uit Poperinge, in 2007 nam de provincie West-Vlaanderen ze in erfpacht. Een fotoke aan het water graag.

Op de markt in Mesen staat een monument die de 'Christmas Truce' van 1914 herdenkt.  De Britse kunstenaar Andy Edward ontwierp een levensgroot kunstwerk over het befaamde bestand dat tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond op kerstdag 1914 en waarbij de wapens even zwegen. Toen speelden de Britten en de Duitsers een voetbalmatch in het niemandsland en verbroederden ze.  

Als laatste en verste (dus enkel aangedaan door de A plus) en waarschijnlijk ook het minst gekend is de herdenkingssite Busseboom, nabij Poperinge, daar wordt de inzet van de Chinese arbeiders herdacht. De locatie is historisch verantwoord. Op een boogscheut daar vandaan, op het gehucht Busseboom, was een Chinees kamp gevestigd. De Volksrepubliek China engageerde Yan Shufen voor de realisatie van drie Chinese arbeiders. Drie bronzen figuren visualiseren de inzet van de Chinese arbeider tijdens de Eerste Wereldoorlog.

We hebben weeral wat ritten uit onze hoed getoverd per niveau die enkele of alle plaatsen aandoen.  Deze staan traditioneel op de kalender.  Hopelijk krijgt iedereen vanaf juni zijn vaccin en kunnen we een onbezorgde zomer tegemoet zien met veel fietsplezier en de daar bijhorende geneugten.

Ondertussen volg de richtlijnen en stay safe en tot de start van het seizoen!

Het bestuur. 

 

Reacties

Reacties zijn niet beschikbaar voor gasten. Log alstublieft eerst in om reacties te zien en toe te voegen.