Fontgrootte: +

Coronachallenge 13 Weg-Renners

heuvelland_fietsers_ontsnapping_rondpunt_kemmel
Hallo Beste Leden

Intussen gaat de vaccinatiecampagne, volgens de cijfers die we krijgen in de journaals, met rasse schreden vooruit. Al is het wel op zijn Belgisch natuurlijk (lees: met veel politiek gekibbel en niet altijd van een leien dakje). Hopelijk nadert de dag snel dat we weer samen met zijn allen de weg op mogen op zondagmorgen of woensdagavond.

Intussen laten we na onze Lakosta-rit weer een coronachallenge op jullie los. Dit keer getiteld: "Weg-Renners".

In Poperinge staat het CRAB-RCBL monument. Het bevindt zich op het graspleintje op het kruispunt van de Gasthuisstraat en de Hondstraat en herinnert aan de meidagen '40 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de Duitse inval in België op 10 mei 1940 probeerden heel wat burgers aan de oprukkende Duitsers te ontsnappen en vluchtten via Poperinge naar Frankrijk. Het Belgische Ministerie van Defensie roept meteen alle Belgische jongeren tussen 16 en 35 jaar op om een werfreserve aan te leggen voor het geval de campagne lang zou duren. Alle opgeroepenen moesten zich zo snel mogelijk begeven naar een Recruteringscentrum van het Belgisch leger (RCBL) in Vlaanderen of een Centre de Recrutement de l'Armée Belge (CRAB) in Wallonië. Indien ze zouden weigeren om zich te melden voor de reserve, werden ze als deserteur beschouwd, met alle gevolgen van dien. Jaren na datum werden ze toch geëerd en herdacht met de onthulling van een monument van de hand van Poperingenaar Lucien De Gheus op 17 mei 1998. Het kruis in witsteen toont op de voorzijde een bas-reliëf van een vluchtende jongeman met een zwaar geladen fiets (link: weg-renner). Het stadswapen van Poperinge, omkranst met hopmotieven, siert de achterkant.

Werner Kerner verwijst naar één van de druivensoorten die in Heuvelland verbouwd worden. Het West-Vlaamse Heuvelland heeft een wettelijk beschermde herkomstbenaming voor kwaliteitswijn en speelt zo sedert 1996 een belangrijke rol in de Belgische wijnbouw. De combinatie van een goede bodem, gunstige ligging en veel kennis en ervaring staan garant voor goed gemaakte wijnen. Chardonnay, pinot gris, pinot noir, riesling en kerner zijn wijnsoorten die hier verbouwd worden. Op de Zandberg te Loker staat een reuzengrote "plastieken" speelgoedwegrenner naast een wijngaard. Gelieve daar een selfie te nemen met de 'weg-renner' en het prachtig zicht op de achtergrond.

Achter de kerk van Dranouter staat een merkwaardige gedenkplaat voor Petrus Plancius ofwel Pieter Platevoet, een veelzijdige man. Niet alleen was Petrus Plancius een talentvolle cartograaf maar ook astronoom, geograaf, bewindhebber van de Vereenigde Oostindische Compagnie én beducht calvinistische predikant. Geboren in Dranouter in 1552, maar moest vluchten voor de Inquisitie (kleine flash-back naar 'Heksen en Ketters' van enkele weken geleden). De link zit hier bij de kaart, thans GPS, die de renners nodig hebben om de weg te vinden.

In het voorjaar van 2020 werden aan het rondpunt 'de Polka' in Kemmel drie renners geplaatst uit de kunstcollectie De Ontsnapping van Eric Nagels. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen in 2013 verschenen toen 72 reuze speelgoedrenners uit polyster in het Vlaamse straatbeeld. Voor de kunstenaar was dit een verwijzing naar zijn jeugdjaren toen hij de felgekleurde plastic speelgoedrennertjes, die in de jaren '60 of '70 in de trommels met waspoeder zaten, verzamelde. Het zijn eigenlijk dezelfde weg renners zoals je reeds zag op de Zandberg.

De foto's mogen gepost worden op instagram door #jdjdlangemark in uw commentaar bij te voegen of via de gekende kanalen. Dan zorgen wij er wel voor dat de foto's op de site terecht komen. We hebben traditiegetrouw weer wat ritten voorzien voor al onze niveaus die terug te vinden zijn op onze kalender. We willen er ook nog bij vermelden dat de parcours niet echt biljartvlak zijn, maar zeker doenbaar voor iedereen.

Veel fietsplezier en geniet met maximum 4!  Respecteer de regels en Stay Safe.

Het bestuur. 

 

Reacties

Reacties zijn niet beschikbaar voor gasten. Log alstublieft eerst in om reacties te zien en toe te voegen.