Fontgrootte: +

Coronachallenge 12 Ruiters

ruiter

Beste leden

We hadden eigenlijk stiekem gehoopt dat we onze coronachallenges in de kast konden laten liggen, maar door de gekende omstandigheden hebben we ze toch terug moeten opdissen om ons 53e seizoen wat richting en kleur te geven. Verleden jaar hebben we al de paarden de revue laten passeren, maar nu gaan we op zoek naar de berijders van deze edele dieren, namelijk de ruiters. Dus met maximum vier mannen of vrouwen kunnen we als de 'vier ruiters van de Apocalypse' op ons stalen ros de straten onveilig maken om als boodschappers de naderende dag des oordeels aan te kondigen. Wie welk kleur en zo welk thema van deze ruiters behartigt moet je maar onder mekaar uitmaken. Maar het is sowieso de bedoeling om deze challenge in de vertrouwde clubkleuren zwart en rood te doen.

We gaan als eerste op zoek naar het ruiterstandbeeld in, nogal toepasselijk, 'De Ruiter' bij Roeselare. De naam 'De Ruiter' zou afkomstig zijn van een estaminet genaamd 'Le Cavalier Cabaret' die daar op de weg van Roeselare naar Ieper in 1770 net buiten de stadskern van Roeselare bestond. In 2012 werd voor de 40ste verjaardag van het buurtcomité aldaar een ruiterstandbeeld opgericht op de hoek van de Iepersestraat en Piljoenstraat. Het beeld is van de hand van kunstenaar Isidoor Goddeeris en wordt passend 'Paard en Ruiter' genoemd. Dus graag daarvan een foto in de gekende stijl.

Op het marktplein van Moorslede staat een beeld van Pater Lievens. De missionaris die in Moorslede geboren werd houdt het kruisbeeld in de hoogte, terwijl een inboorling namens het volk van Chotanagpur knielt om gedoopt te worden. Op het voetstuk vooraan zie je een doopschelp. Pater Lievens zit op een paard, verwijzend naar het feit dat hij zelf een bedreven en ervaren ruiter was die naar de omliggende dorpen reed om er de klachten van de mensen te horen en aan te vechten. Stilaan werd hij de leider van een rechteloos volk. Een foto van jullie en het beeld geldt als doopakte.

Volgende afspanning waarvan we een kiekje verwachten is te Menen. Meerbepaald van aan het station aldaar, op het Bevrijdingsplein. Daar staat een standbeeld met de naam, je raadt het nooit, 'Ruiter' van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol. In de jaren '90 werkte hij vooral rond "mens en dier naast elkaar". Het kunstwerk 'Ruiter' is hier een voorbeeld van: ruiter en paard. Het bronzen ruiterstandbeeld staat er sinds 2006.

De laatste plaats die aangedaan kan worden is in Sint-Eloois-Winkel. Daar wordt jaarlijks begin oktober Winkel Koerse gehouden. De laatste paardenrace in België die nog op straat plaatsvindt en tot een heus volksfeest is uitgegroeid, alhoewel bepaalde dierenrechtenorganisaties daar in de jaren 90 een stokje hebben trachten voor te steken. Ook wielrenners Nico Mattan, Robbie Mc Ewen en zelfs Cameron Vandenbroucke (dochter van) hebben er zich ook al gemeten met een paard wat spectaculaire beelden opleverde. In 2006 werd voor de 150e editie een monument opgetrokken aan het rondpunt van het Smiske.  De afbeelding van 1000 Winkelnaars is er in verwerkt. Daarop staat ook een spreuk die naar ons thema verwijst.

We hebben natuurlijk in onze kalender weer wat routes, die langs deze plaatsen passeren, gestoken. Deze challenge loopt nog tot eind volgend weekend oftewel de dag van de Ronde. Daar wordt traditioneel het startschot gegeven met 'Heren vertrekt'. Wij zeggen jullie: "Heren, dames vertrekt. Hou het veilig, breng ons mooie foto's en vooral, geniet met volle teugen".

Met vriendelijke groeten en denk aan de maatregelen van je weet wel

Het bestuur

 

Reacties

Reacties zijn niet beschikbaar voor gasten. Log alstublieft eerst in om reacties te zien en toe te voegen.