Fontgrootte: +

Coronachallenge 11 Heksen en Ketters

heks-kortekeer
Op algemeen verzoek en nu de cijfers weer de verkeerde richting uitgaan en zo de versoepelingen misschien weer wat verder hebben gelegd, hebben we de Coranachallenges nieuw leven ingeblazen.  We zitten ondertussen aan 11, maar nu zijn er geen prijzen meer mee gemoeid.  We doen het enkel voor de sport en de leute.  Deze challenge loopt tot eind volgend weekend.  

Het getal 11 wordt ook wel eens het engelengetal genoemd, zoals het getal 666, dat volgens de Openbaring van Johannes uit de Bijbel, het getal van het beest zou zijn. Nu, feit is dat wij ons deze week dichter bij het duivelsgetal gaan scharen.

De foto die verleden week als tip werd gepost is een heksenketel. En dan valt bij iedereen natuurlijk de gemeente Beselare te binnen. Gekend voor zijn heksenstoet en tal van andere activiteiten die daarmee verband houden. Dus graag een selfie of een groepsfoto met de heks op het marktplein in Beselare. Vergeet niet een kleine bijdrage uit uw koersepulle in haar ketel te doen. Wist je dat er zich achter de kerk een heksentafel bevindt wat ook een bezoekje waard is. Zeker voor de tovenaars en heksen in spe van onze club. Op het rondpunt dicht bij de autostrade (Kortekeer) staat ook een heks die naakt rondvliegt op haar bezem. Daarvan mag natuurlijk ook geen foto ontbreken. 

We maken nu een kleine zijsprong naar Westrozebeke, letterlijk alsook woordelijk. Daar werd in 1382 op de Goudberg een veldslag uitgevochten. Filips van Artevelde verloor daar met zijn leger van Vlaamse opstandelingen van een Frans ridderleger onder leiding van koning Karel VI. Na de slag trokken de Fransen verder naar Kortrijk om de gouden sporen die in 1302 verloren waren gegaan terug te halen. De link met ketters ligt bij Filips van Artevelde, bijgenaamd "Lippe de Loddere". Die bijnaam kan op vele wijzen worden verklaard: rebel, libertijn of ketter. Dus graag een ridderlijke foto aan het monument op de markt te Westrozebeke.

Terug naar onze heksen. Naast onder meer Ieper, Brugge, Veurne en Nieuwpoort heeft Diksmuide ook een duister verleden in de heksenvervolging. Er stierven daar naar alle waarschijnlijkheid 37 heksen op de brandstapel die op de markt was geplaatst. Daarvan is natuurlijk geen spoor meer te vinden, maar voor het stadshuis ligt een ronde tegel die aanduidt waar de schandpaal stond. Vele zogenaamde heksen zullen daar waarschijnlijk ook wel een tijdje aan vertoefd hebben. Dus gelieve daar een foto van te maken.

Als verste plaats kozen we voor Nieuwpoort. De heksenlink daar is Jeanne Panne die op een bezem zit in de Willem De Roolaan. Aan de overkant van de straat zie je de Duvetorre waar ze haar heksensabbat hield en afspraakjes had met de duivel. Een foto van beiden om uw bezemvlucht boven de Ijzer naar de zee te rechtvaardigen zouden we appreciëren.

Combineer gerust, maar we hebben enkele heksenritten per groep op de kalender geplaatst als leidraad. Enkel de rit voor de A plus doet alle plaatsen aan.  De foto's mogen gepost worden op instagram door #jdjdlangemark in uw commentaar bij te voegen of via de gekende kanalen.  Dan zorgen wij er wel voor dat de foto's op de site terecht komen.
Veel fietsplezier en hopelijk kom je geen gewijd hemelwater tegen onderweg.

Als laatste vragen we om, als je niet alleen de baan op gaat, de geldende oronamaatregelen van de regering te blijven respecteren.

Groeten en stay safe!

Het bestuur

 

Reacties

Reacties zijn niet beschikbaar voor gasten. Log alstublieft eerst in om reacties te zien en toe te voegen.